Lijnverbindingsknopen
De dubbele Grinner
Prima knoop om twee lijnen aan elkaar te verbinden. Bij deze knoop hoeft geen van de lijnen geheel door de lus gehaald te worden omdat de uiteinden van de twee lijnen gebruikt worden. De knoop is dus ook uitermate geschikt om te gebruiken wanneer een lijn verbonden moet worden waarop al iets is gemonteerd. Denk bijvoorbeeld aan reeds opgezette lijnen voor de matchhengel die op deze manier snel aangezet of verwisseld kunnen worden.
Bloedknoop
Dit is een zeer stevige knoop die wel iets lastiger te leggen is dan de hierboven getoonde knoop. Oefening baart echter kunst. Het is een klassieker onder de visknopen. Ook bij deze knoop worden de uiteinden van de lijnen gebruikt en hoeven de lijnen dus niet in zijn geheel door de lus gehaald te worden. Indien netjes gelegd ontstaat een keurig uitziende verbinding.
1. Houd de uiteinden van de lijnen naast elkaar met ieder einde naar een andere zijde gericht.
2. Draai het ene eind 4-5 maal rond het andere en steek het eind van dit rondgedraaide lijntje door de opening tussen de twee stukjes lijn waar men met het ronddraaien begon .
3. Herhaal punt twee met het andere lijngedeelte. Steek terug door het midden maar let er op dat het ene uiteinde naar boven en het andere naar beneden loopt .
4. Maak de knoop nat met speeksel en trek hem langzaam maar stevig dicht.
5. Snij de eindjes zo kort mogelijk af.
Dubbele vissersknoop / Strenknoop
Een lijnverbindingsknoop waarmee zowel gevlochten lijn en nylon te verbinden zijn als ieder ander materiaal onderling.
Waterknoop / Chirurgenknoop
Dit is een zeer sterke knoop die nog sterker is dan de bloedknoop. Hij is heel makkelijk te maken maar heeft wel een nadeel. Hij kan slechts in het eind van een lijn gelegd worden terwijl de tweede lijn geheel doorgehaald moet worden. Zeker ook wel een ideale knoop voor het zelf knopen van leaders. Hoe dunner de lijn is hoe vaker hij doorgehaald moet worden. Bij 25/00 is drie keer reeds genoeg. Bij nog dikkere lijnen twee maal.
1. Leg de te verbinden delen 20 cm over elkaar.
2. Maak een lus in het midden van de dubbele lijn.
3. Leg in de dubbele lijn een gewone enkelvoudige knoop die men twee tot viermaal doorhaalt. Bevochtig en trek stevig aan. Knip de eindjes kort af.
4. Eventueel fixeren met secondenlijm.
Bloedknoop-methode
Nog een manier om lijnen aan elkaar te verbinden. Is makkelijker te leggen dan hij eruit ziet en is vooral goed bruikbaar in het donker of onder moeilijke omstandigheden.
1. Leg in beide uiteinden samen een gewone enkelvoudige knoop. Maak een lus die naar boven wijst.
2. Leg één kant van de lus over de naar links lopende lijn en vorm aldus een lus die men openhoud met de vingers en duimen.
3. Draai de kanten van de lus ineen zodat er aan iedere kant van de lus minstens vijf draaiingen zijn. Steek het aan elkaar geknoopte eind vervolgens door de open lus in het midden. Maak de knoop nat, hou de knoop vast met de mond en trek de knoop langzaam dicht . Knip de uiteinden kort af .
Firelineknoop
Goed te maken knoop voor het verbinden van gevlochten lijn met nylonlijn.
1. Maak een platte knoop en zorg ervoor dat je genoeg lengte over houd om de rest van de knoop te maken.
2. Wikkel vervolgens elk los uiteinde 3/4 maal om de eigen lijn en steek de uiteinden ieder in een andere richting door de opening van de platte knoop.
3. Bevochtig en trek de knoop gelijkmatig aan zodat de wikkelingen mooi naast elkaar liggen .
Nylon - Gevlochten lijn verbinding
Nog een goede knoop om een gevlochten lijn te verbinden met een nylonlijn.
1. Maak een lus in de dikste lijn. Het is verstandig om daarna de punt van de lus tussen je duim en wijsvinger te klemmen.
2. Haal de dunne lijn door de lus en maak ongeveer 5 wikkelingen om de beide delen van de dikke lijn.
3. Haal vervolgens de dunne lijn nogmaals door de lus en wel zo dat het einde van de dunne lijn erop dezelfde manier doorheen loopt als de dunne hoofdlijn.
4. Bevochtig de knoop.
5. Klem nu de dikke lijn en het draadeinde van de dikke lijn tussen je duim en wijsvinger en trek vervolgens aan de beide einden van de dunne lijn en trek hem stevig vast.
Staal - Nylon knoop
Een knoop om nylonlijn te verbinden met staaldraad met een plastiek mantel. Bij deze knoop wordt dus geen gebruik gemaakt van een wartel.
1. Neem het staaldraad dubbel over een afstand van ongeveer 8cm . Leg een stopnaald langs de lus, met het oog wijzend naar het eind van de lus.
2. Trek ongeveer 15cm lijn door de lus en begin het eind van de lijn én rond de lus én rond de naald te wikkelen in de richting van het luseinde.
3. Maak minstens vijf draaiingen en steek vervolgens het eind van de lijn door het naaldoog.
4. Trek de naald weg naar links en neem het eind van de lijn hierbij mee. Schuif de knoop naar het eind van de lus.
5. Bevochtig de knoop en sluit de knoop door te trekken aan het eind van de lijn en aan de lijn zelf . Snij de uiteinden af.
Albrichtknoop
Verbindingsknoop tussen twee lijnen met verschillende breeksterkte. Kan ook gebruikt worden als verbinding tussen een vliegenlijn en backing. Het is een zeer betrouwbare knoop.
Albrichtknoop / Extra versteviging
Als extra versteviging en zekerheid kun je na het leggen van de voorgaande Albricht knoop nog een extra knoop leggen met deze zogenaamde lock-knoop.
Verbeterde Albrichtknoop
Begint hetzelfde als de gewone Albrichtknoop met vervolgens nog wat extra wikkelingen en knoop Zeer goede knoop om gevlochten lijn aan nylon te verbinden. Wordt ook vaak toegepast als verbinding met de voorslag bij het zeevissen.
Schuifknoop
Zeer eenvoudig uit te voeren knoop om lijnen te verbinden. Goed te leggen in moeilijkere omstandigheden, bijvoorbeeld bij slechte lichtomstandigheden in de nacht.
Voorslagknoop
Een zeer betrouwbare knoop om twee lijnen van verschillende diktes te verbinden, zoals een dunne gevlochten hoofdlijn en een dikkere nylon voorslag.
J-Knoop
Deze knoop wordt ook veelvuldig gebruikt als voorslagknoop. Is eenvoudig te leggen. Is ook erg geschikt om te gebruiken bij lijnen van verschillende diktes en verschillende materialen. De nylonlijn zit bij deze knoop ingeklemd tussen de gevlochten lijn.
Leaderknoop
Volgens zeggen is dit de knoop die het meest gebruikt wordt om een voorslag aan de hoofdlijn te bevestigen. Eenvoudig te leggen knoop.
Mahinknoop
Een leader - hoofdlijn verbinding voor geweven draad met nylon of geweven draad. De eerste 10 draaiingen zijn weg van de knoop. Daarna keer je met acht draaiingen terug over de eerste tien. Voor de duidelijkheid zijn deze in verschillende kleuren getekend maar het is dezelfde draad. Als laatste de knoop natmaken en geleidelijk aantrekken. De afgewerkte knoop moet er compact uitzien.
Succes met het knopen vergeet niet dat je iedere knoop aantrekt met wat spuug of water op de knoop hierdoor glijd de knoop beter in elkaar en word de lijn gesmeerd en dus niet beschadigd!!!