Vissen en vangen

VISSEN EN VANGEN

Nu je weet waar je de karpers kunt vinden is het tijd om het zelfhaaksysteem in de praktijk te brengen. VIS TV-presentator Marco Kraal, zelf een fanatieke karpervisser, neemt je mee naar de waterkant voor een spoedcursus.


FIMLPJE VISSEN EN VANGEN

 




Typische karperopstelling: vier hengelsteunen met op de voorste twee elektronische beetmelders. Twee hengels, twee wakers om de aanbeet te kunnen zien en een comfortabele karperstoel. De onthaakmat en het landingsnet liggen net buiten beeld op de greep.



Het meest populaire aas voor karper: boilies. Deze gekookte deegballetjes zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren en smaken. Scopex, strawberry en vismeel doen het altijd goed. Je maakt een voerplek door een paar handjes boilies verspreid op de stek te werpen.



Mais blijft een superaas voor karper. Gekookte kippenmais of – lekker gemakkelijk – blikmais doen het bijna altijd goed. Zet met je boilienaald twee of driekorrels op je hair en voer na het ingooien een paar handjes mais bij.



Hou bij het inwerpen je ogen op de plek waar je het aas wilt hebben. Als je iets te hard hebt gegooid kun je met je linkerhand tijdens de worp je lijn iets afremmen.



Draai na het ingooien de lijn strak en leg je hengel op de steunen. Hang je waker in de lijn. Dat kan een swinger zijn of – zoals hier – een hanger. Bij een aanbeet beweegt de waker omhoog of omlaag waardoor de beetmelder gaat piepen.



Zet je baitrunner-molen op de vrijloopstand. Bij een harde aan beet kan de karper lijn nemen en wordt je hengel niet in het water getrokken.



Hangen! Bij de aanbeet knalt de waker tegen de hengel en de baitrunner begint te ratelen. Pak de hengel op, draai aan de slinger en de molen is klaar voor de strijd. De vooraf ingestelde slip geeft lijn als de karper hard wegzwemt. Zwemt de vis richting het riet of een obstakel dan rem je met je vinger de molenspoel af.



Als de vis is moegestreden kun je hem met het grote net veilig landen. Leg de vis daarna op de goed natgemaakte onthaakmat.



De haak zit vrijwel altijd mooi voorin en dankzij de grote bek kun je de karper gemakkelijk onthaken. Als de haak stevig vast zit kun je een onthaaktangetje gebruiken.



Marco poseert even met z’n schitterende schubkarper en zet hem dan snel terug. “Nu begrijp je waarom ik zo verslaafd ben aan deze visserij! Geniet van de natuur, behandel de vissen met respect en laat geen troep achter.”