Onderlijnen maken.

Het zelf knopen van onderlijnen
Er zijn veel vissers die graag zelf onderlijnen willen knopen. Eenmaal thuis aan tafel met alle benodigde attributen voor zich, breekt bij sommige het angstzweet uit. Waar moet ik mee beginnen? Hoe ging het ook alweer? Ondanks het feit dat er al sinds geruime tijd allerlei hulpmiddelen te koop zijn, blijft menig visser hiermee tobben. Om deze groep tegemoet te komen wijd ik deze review geheel aan het zelf maken van onderlijnen. Niets is zo mooi als het zelf maken van een keuze aangaande de te gebruiken nylon en haak.
Het knopen van onderlijnen is een handigheid die ik u graag eigen maak.

Ontwikkeling:Als de dag van gisteren weet ik nog dat ik als kind begon met haken met een oogje. Onbekend met specifieke knooptechniek, werd door mij in eerste instantie een aantal ouwe wijven knopen gebruikt. Later leerde je van je vader of opa het met de hand knopen van een haak met een bledje. Je was een hele pief als je haakje netjes naar beneden hing zonder al te veel kinken in het nylon. Naarmate je ouder werd ging het knopen met de hand beter, zij het dat ook ik hier nooit echt een ster in ben geweest. Zo’n 20 á 25 jaar geleden was Haki-an voor mij dan ook een regelrecht geschenk uit de hemel. Vooral de kleinere haakjes waren vanaf dat moment geen enkel probleem meer. Sinds een jaar of 10, ben ik in het bezit van een onderlijnenapparaat van Pierotti. Het knopen van onderlijnen werd hierdoor een makkie.
Haki-an:
Nodig: Haki-anHaak (met bledje)NylonSchaar
Advies: Oefen in eerste instantie met een wat grotere haak en wat dikker nylon.



1) Bevestig de haak. (Draai de knop van haki-an los en plaats de haak in de bek. Draai daarna de knop vast, zodat de haak vast komt te zitten. Let op! De bocht van de haak in de bek en de steel van de haak ongeveer in het midden van de bek, zover mogelijk naar buiten laten steken.)



2) Houd haki-an in uw linkerhand en de lijn met uw rechterhand vast. Hierbij dienen de twee ijzeren clipjes (van haki-an) naar boven gericht te zijn. (handig om op de klos nylon iets zwaars te leggen of deze tussen je knieën te klemmen, waardoor er lichte spanning op de draad kan worden gezet.)




3) Voer de nylondraad (met je rechterhand) rechts langs de twee ijzeren clipjes van haki-an. Achter het 2e clipje om, daarna aan de linkerzijde terug. Als laatste voer je de lijn voor het 1e clipje langs.



4) Na de vislijn als een soort lus om beide clipjes te hebben gelegd, houd je het nylon rechts van haki-an in een hoek van ongeveer 90 º ten opzichte van de steel (van de vast geklemde haak).




5) Draai haki-an (om zijn as) linksom (van je af). De vislijn die je nog steeds in de rechterhand vasthoudt draait hierdoor om de steel van de haak en neemt in tweede instantie de hoofdlijn (lijn richting spoel) mee.



6) Draai haki-an 7 á 8 keer om zijn as, waarbij de lijn netjes naast elkaar liggend om de steel wordt gedraaid (startend zo dicht mogelijk bij de bek van haki-an).
7) Let op! Dat de lijn netjes om de steel van de haak wordt gedraaid, de nylonwindingen dienen tegen elkaar aan te liggen (zonder al te veel tussenruimte en ook niet over elkaar)!
8) Terwijl je dit doe, dien je de lijn die je nog steeds in de rechter hand vasthoudt licht gespannen te houden (let op! Te veel spanning geeft t.z.t. kinken en bij te weinig spanning trek je later de knoop over het bledje heen.)



9) Na haki-an 7 á 8 om zijn as te hebben gedraaid, voer je de nylon draad over de steel van de haak, langs de voorzijde van het eerste ijzeren clipje (gerekend vanaf de haak), direct links om achter deze clip terug (wanneer deze clip maximaal omhoog geduwd is, valt de draad precies tussen de twee ijzeren pinnetjes van deze clip). Lep op! Blijf constant lichte druk op de nylon draad uitoefenen.



10) Duw met de duim van de linkerhand het achterste clipje zover mogelijk naar beneden. Ook de voorste clip verdwijnt hierdoor, waardoor de in eerste instantie gelegde lus los onder de duim komt te liggen.



11) Uw rechterhand mag nu de vislijn loslaten (de linker duim houdt nu de lichte spanning vast).
12) Bevochtig met een vinger van uw rechterhand, de door u gedraaide wikkelingen (dit is belangrijk voor het soepel aantrekken/glijden van de knoop ). De meeste vissers gebruiken hiervoor een beetje spuug.



13) Trek de knoop aan, door met uw rechterhand aan de (hoofd) lijn te trekken (de lijn die vanaf de spoel naar de haak loopt).14) Bij het aantrekken, trek je de lus die om de tweede clip zat aan, totdat deze lus de knoop (op de steel van de haak) bereikt.



15) Trek voorzichtig de knoop aan (in het verlengde van de steel van de haak).




16) Draai de haak los en trek deze d.m.v. de nylon hoofdlijn uit de bek van je haki-an. Het nylon dat onder de eerste clip zit wordt hierdoor onder de clip vandaan getrokken.



17) Neem de bocht van de haak in je rechterhand en trek met je linker hand aan hoofdlijn, waardoor niet alleen de knoop omhoog schuift, maar ook de nylon lijn netjes in het midden aan de voorzijde van het bledje komt te zitten.



18) Het overtollige nylon kan nu worden af geknipt.

19) Indien de knoop bij het aantrekken over het bledje schuift, dan heb je te weinig spanning op de draad gehouden tijdens het knopen. Wanneer je kinken in je lijn krijgt of de knoop niet netjes tot aan het bledje aangetrokken krijg was de spanning tijdens het knopen te hoog. Dit is een kwestie van oefenen!


20) Knoop op de door u gewenste lengte een lusje en uw onderlijn is af.

Noot: Let op de dikte van de nylondraad en de maat van de te knopen haak. Deze dienen altijd op elkaar afgestemd te zijn! Voor een mooie knoop geldt: “kleine haakjes dun draad, grotere haken dikker draad”.
Onderlijn:
Wanneer de haak eenmaal aan de vislijn bevestigd is, rest alleen nog het op lengte maken van de onderlijn.Onderlijnen met een identieke lengte krijg je door steeds op een zelfde afstand van de geknoopte haak een lusje te knopen. Een handig hulpmiddeltje in deze is een lat met daarin op diverse afstanden kleine spijkertjes geslagen. De standaard lengte van een vaste hengel onderlijn bedraagt zo’n 20 tot 25 centimeter. Het is aan te raden altijd wat langere en kortere onderlijnen bij je te hebben. Bij het uitblijven van aanbeten bieden deze soms uitkomst.
Prijs:
De ouderwetse haki-an (zie foto’s), kost ongeveer € 4,=. De Hook Tyer van Stonfo (de ouderwetse haki-an in een wat luxer jasje) zo’n € 7,=. In beide gevallen betreft het een eenmalige aanschaf. Zowel haki-an als ook de Hook Tyer van Stonfo, gaan beide bij correct gebruik jaren mee.

Conclusie en... meer informatie

Ik heb altijd standaard een haki-an in mijn viskist. Wanneer ik een haak verspeel en de resterende onderlijn is nog van voldoende lengte, kan ik met behulp van een haki-an hier vlot een nieuwe haak aan zetten. Dit scheelt mij een nieuwe onderlijn.

oude haki-an

nieuwe haki-an