Vissen en vangen

VISSEN EN VANGEN

Om te kunnen vliegvissen moet je goed leren werpen. Dat lijkt misschien ingewikkeld, maar met wat oefening kom je een heel eind. Oefen bij voorkeur op een groot grasveld en gebruik in plaats van een vlieg een plukje rode wol, dan gebeuren er geen ongelukken.


Check hieronder twee video's met Marco Kraal: eentje over het werpen, en eentje waarin hij daadwerkelijk vist en vangt.


 

 




1. Pak de hengel vast met de reel naar beneden en de wijsvinger tegen de bovenkant het handvat. Bij deze instructie gaan we uit van een rechtshandige visser, met de hengel in de rechterhand.

2. Houd de hengel horizontaal voor je, met tenminste vier meter lijn uit het topoog. Trek het aantal meters lijn dat je wilt werpen van je reel en leg dit voor je op de grond.

3. Pak de lijn met je linker hand ergens tussen het onderste geleideoog en het handvat vast.

4. Breng de hengel nu in een vloeiende beweging omhoog, waarbij de onderarm en hengel in elkaars verlengde liggen. Stop op de stand '1 uur'. De arm beweegt vanuit de elleboog, de pols blijft op slot.



5. Volg de lijn met je ogen en laat hem strekken. Duw dan de hengel naar voren tot de stand '11 uur'. De lijn vliegt weer naar voren.



6. Tijdens het naar voren strekken van de lijn laat je een meter losse lijn gecontroleerd door de vingers van je linkerhand glijden. Op deze manier verleng je elke worp een stukje van je lijn.



7. Breng je hengel weer naar achteren tot de stand 1 uur, laat de lijn strekken en duw de hengel weer naar voren tot 11 uur.

8. Herhaal stap 6 en 7 tot je lijn de gewenste lengte heeft.

9. Nu kan de definitieve worp worden gemaakt. Terwijl de lijn weer voor je uitrolt laat je de hengel met de lijn meegaan. Laat de hengel rustig zakken tot hij horizontaal ligt, op 9 uur dus.

10. De worp is perfect als de lijn en vlieg voorzichtig op het water zakken, zonder een plons.

Na enige ervaring kan de werptechniek zo nodig iets worden aangepast. Zo kun je de hengel iets verder laten doorzwiepen (10 uur tot 2 uur) en kun je de pols gaan gebruiken om de lijn meer vaart te geven. Eventueel kun je de hengel met je duim aan de bovenkant van het handvat vasthouden, als je dat prettig vindt.




Blijf je het werpen lastig vinden? Neem dan wat werplessen bij een vliegvisvereniging of vraag een ervaren vliegvisser om met je te oefenen. Bekijk ook de instructiefilmpjes op de website van de Vereniging Nederlandse Vliegvissers: www.vnv.nu.  



Het is prachtig weer dus je besluit een dagje in de polder te vissen. Je ziet ruisvoorns aan de oppervlakte zwemmen dus je kiest een mooie droge vlieg uit je vliegendoos.



Zag je daar in het midden van de sloot niet een paar kringen? Je brengt de lijn op lengte en werpt de vlieg zo dicht mogelijk in de buurt van de vissen.



Die worp was iets te hard, weg vis! Ruisvoorns zijn schuwe vissen en moeten voorzichtig worden benaderd. Klets je de vliegenlijn midden in de school dan zijn ze meteen verdwenen.



Iets verderop besluit je het eens met een nimf te proberen. Vanaf de brug heb je alle ruimte om te werpen en kun je de gehele breedte van de sloot mooi afvissen.





Met een klein beetverklikkertje op de lijn zijn de beten heel goed zichtbaar.

Het nimfje laat je heel rustig door het water gaan door de lijn met kleine rukjes binnen te halen. Probeer met je lijnhand de lijn met "achtjes" binnen te vissen.



Jawel hoor, ze trappen er in! Je hebt een schitterende ruisvoorn gevangen. Met natte handen onthaken, even bewonderen en dan snel terugzetten. Eens kijken of je er nog eentje kunt vangen!



Check voor meer werpinstructies de website van de VNV : http://www.vnv.nu/admin/modules/sites/site.php?id=0&item=3&item_id=48a1a84d19894

Check mooie vliegvisvideo's op de website van de VNV: http://www.vnv.nu/admin/modules/sites/site.php?id=0&item=10&cat=496f2fd44653a